Sernik z jagodami
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 12
 
Składniki
Spód
  • 1 opakowanie biszkoptów (np. wrocławskich)
  • 75 g masła
Sernik
  • 700 g twarogu sernikowego
  • 250 g serka mascarpone
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie żelatyny w proszku
  • 50 ml ciepłej wody
  • 300 g jagód
Przygotowanie
  1. Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.
  2. Biszkopty zmielić dokładnie w blenderze, następnie dodać roztopione w rondelku masło i dokładnie wymieszać.
  3. Masę na spód sernika przesypać do formy do pieczenia i rozprowadzić równomiernie na dnie ugniatając palcami.
  4. Piec w 180 stopniach przez 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
  5. Przygotować masę sernikową: do miski dodać twaróg sernikowy, serek mascarpone, cukier i 2 jajka. Zmiksować do połączenia składników.
  6. Osobne naczynie napełnić ciepłą (ale nie wrzącą) wodą, dodać opakowanie żelatyny w proszku i zmiksować mikserem do połączenia. (Jeżeli mamy żelatynę w płatkach przygotowujemy ją zgodnie z instrukcjami na opakowaniu)
  7. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę do masy sernikowej i również zmiksować.
  8. Masę sernikową przełożyć do formy do pieczenia z gotowym spodem. Wyrównać łyżką i upuścić kilka razy w formie uderzając o blat lub podłogę, aby pozbyć się zebranego w środku powietrza i wyrównać masę jeszcze bardziej.
  9. Na wierzchu sernika rozprowadzić równomiernie część jagód lekko dociskając palcami. (drugą część zostawiamy do dekoracji sernika świeżymi jagodami)
  10. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut. Następnie wyjąć, ostudzić i włożyć do lodówki na minimum 12 godzin. Wierzch posypać pozostałymi świeżymi jagodami. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 140 g Kalorie: 353 kcal Tłuszcze: 24,8 g Węglowodany: 25,2 g Błonnik: 0,8 g Białko: 8,1 g
Recipe by Przepisy Miss Berry at https://missberry.pl/sernik-z-jagodami/