Kurczak Tikka Masala
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 4
 
Składniki
Kurczak
  • 450 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • sól, pieprz
Sos
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka goździków
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • sól, pieprz do smaku
  • ewentualnie łyżeczka cukru
Przygotowanie
  1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posypać przyprawą garam masala i doprawić solą oraz pieprzem.
  2. Wymieszać i włożyć do miski z przykryciem. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
  3. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek obrać i lekko rozgnieść, papryczkę chili posiekać.
  4. Olej ryżowy rozgrzać na głębokiej patelni. Podsmażyć czosnek, cebulę oraz chili wraz z przyprawami: kuminem, goździkami, mieloną kolendrą, czerwoną papryką.
  5. Na patelnię dodać kurczaka i podsmażyć.
  6. Dodać pomidory z puszki. Całość wymieszać i dodać odrobinę wody.
  7. Gotować na średnim ogniu około 20 minut.
  8. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli potrawa jest zbyt kwaśna dodać odrobinę cukru.
  9. Podawać z jogurtem naturalnym i chlebkiem naan.
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 381 g Kalorie: 228 kcal Tłuszcze: 7 g Węglowodany: 14 g Błonnik: 1,2 g Białko: 28 g
Recipe by Przepisy Miss Berry at https://missberry.pl/kurczak-tikka-masala/