Tom Yum Goong
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 6
 
Składniki
  • 2,5 litra bulionu z krewetek lub kurczaka
  • 3 łodygi trawy cytrynowej
  • 5 plasterków imbiru
  • 8 plasterków galangalu
  • 4 liście tajskiej bazylii
  • 10 liści kaffiru
  • 2 papryczki chili
  • ½ limonki
  • 1-2 łyżeczki pasty chili
  • 2 szklanki pieczarek
  • 5 łyżek sosu rybnego
  • 3 łyżki zwykłego mleka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 garści krewetek black tiger (obranych, z ogonkami)
Przygotowanie
  1. Bulion przelać do średniej wielkości garnka.
  2. Trawę cytrynową rozgnieść tępą stroną noża i pokroić na 3 części. Imbir i galangal pokroić na plasterki. Do bulionu dodać trawę cytrynową, imbir, galangal, tajską bazylię, liście kaffiru, chili oraz limonkę.
  3. Pieczarki pokroić na plasterki i dodać do zupy.
  4. Zupę doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 30 minut.
  5. Doprawić sosem rybnym, łyżeczką pasty chili i cukrem.
  6. Dodać surowe lub ugotowane krewetki black tiger i gotować przez kolejne 4-5 minut dla krewetek surowych i 1-2 minut dla ugotowanych.
  7. Zupę z reguły podaje się ze wszystkimi dodatkami, ale nie je się trawy cytrynowej, imbiru, galangalu, chili ani liści. Można również wywar odcedzić. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 510 g Kalorie: 181 kcal Tłuszcze: 7 g Węglowodany: 5 g Błonnik: 1,9 g Białko: 27 g
Recipe by Przepisy Miss Berry at https://missberry.pl/tom-yum-goong/