Makaron ryżowy z pok choi i grzybami shitake
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 3
 
Składniki
  • 150 g makaronu ryżowego
  • 150 g grzybów shitake
  • 4 główki kapusty pak choi
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 plasterki imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sezamu
Przygotowanie
  1. Makaron ryżowy namoczyć w zimnej wodzie.
  2. Grzyby shitake pokroić w plasterki.
  3. Olej ryżowy rozgrzać w woku lub na patelni. Dodać plasterki imbiru, posiekany czosnek.
  4. Dodać pokrojone grzyby shitake, sos ostrygowy i sos sojowy. Smażyć często mieszając przez około 4 minuty.
  5. Kapustę pak choi pokroić na kawałki i dodać do woka. Smażyć przez kolejne 3 minuty.
  6. Dodać namoczony makaron ryżowy i smażyć ciągle mieszając przez 5 minut.
  7. Danie podawać posypane sezamem. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 150 g Kalorie: 288 kcal Tłuszcze: 9,2 g Węglowodany: 46,6 g Błonnik: 2,4 g Białko: 6,9 g
Recipe by Przepisy Miss Berry at https://missberry.pl/makaron-ryzowy-z-pok-choi-i-grzybami-shitake/