Wołowina z bakłażanem w sosie pomidorowym
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 6
 
Składniki
  • 700 g wołowiny mielonej
  • 800 g pomidorów z puszki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki cukru lub słodzika
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
  1. Cebulę pokroić w piórka.
  2. Masło klarowane rozgrzać na patelni.
  3. Dodać pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek, podsmażyć.
  4. Następnie dodać mieloną wołowinę i przyprawy: słodką paprykę, bazylię, oregano, cynamon, sól i pieprz. Chwilkę podsmażyć.
  5. Bakłażan pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Smażyć 5 minut.
  6. Dodać pomidory z puszki oraz cukier lub słodzik i gotować przez 15-20 minut.
  7. Doprawić solą i pieprzem.
  8. Podawać z dzikim ryżem i sałatką. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 340 g Kalorie: 240 kcal Tłuszcze: 7,7 g Węglowodany: 15,4 g Błonnik: 1,9 g Białko: 28,4 g
Recipe by Przepisy Miss Berry at https://missberry.pl/wolowina-baklazanem-sosie-pomidorowym/