Placuszki szarlotkowe bez mąki i cukru
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 6 placuszków
 
Składniki
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 2 jajka
  • ⅓ szklanki płatków owsianych (50 g)
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
Przygotowanie
  1. Banan obrać, pokroić na kawałki i dokładnie rozgnieść widelcem na desce do krojenia do uzyskania papkowatej konsystencji. Dodać do plastikowej miski.
  2. Jabłko przekroić na pół - wyciąć środek i wyrzucić, a resztę zetrzeć na tarce. Dodać do miski.
  3. Dodać 2 jajka i wymieszać z rozgniecionym bananem i startym jabłkiem.
  4. Płatki owsiane zmiksować w blenderze na mąkę i przesypać do miski.
  5. Dodać cynamon oraz szczyptę soli i całość wymieszać do połączenia.
  6. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju kokosowego i łyżką wyłożyć masę placuszkową formując okrągłe równe placuszki. Smażyć przez 2-3 minuty z dwóch stron.
  7. Powtórzyć smażenie z reszty masy placuszkowej.
  8. Najlepiej smakują jeszcze na ciepło. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 80 g (1 placuszek) Kalorie: 100 kcal Tłuszcze: 3,8 g Węglowodany: 10,8 g Błonnik: 1,3 g Białko: 3,6 g
Recipe by Przepisy Miss Berry at https://missberry.pl/placuszki-szarlotkowe-bez-maki-cukru/