Krem z dyni
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 8
 
Składniki
  • 1 kg dyni
  • 1 litr bulionu
  • 100 ml śmietanki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • duża cebula
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej świeżo startej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek, a następnie pokroić na mniejsze części wraz ze skórką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i skropić oliwą z oliwek.
  3. Dodać pokrojony w plasterki imbir i nieobrane ząbki czosnku.
  4. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Piec około 35 minut, do momentu w którym dynia będzie miękka. Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić.
  6. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  7. W garnku rozgrzać masło, a następnie podsmażyć cebulę.
  8. Ostudzoną upieczoną dynię oddzielić od skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
  9. Dodać do garnka z podsmażoną cebulą i zalać bulionem.
  10. Przykryć i zagotować, dodać cukier, ocet jabłkowy, gałkę muszkatołową, słodką paprykę i curry, a następnie gotować jeszcze 5 minut.
  11. Zupę zmiksować, dodać śmietankę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  12. Podawać z łuskanymi pestkami dyni. Smacznego!
Recipe by Przepisy Miss Berry at https://missberry.pl/krem-z-dyni/