Barszcz czerwony ekspresowy
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 6
 
Składniki
  • 1,5 kg buraków
  • 500 ml bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej (świeżo zmielonej)
  • 2 łyżeczki majeranku
  • świeża pietruszka
Przygotowanie
  1. Buraki umyć, obrać i pokroić w kosteczkę.
  2. Przełożyć do garnka, dolać bulion i dopełnić wodą tak, aby przykryć buraczki.
  3. Dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować około godziny.
  4. Dodać ocet, cukier, gałkę muszkatołową i majeranek i gotować jeszcze przez 5 minut.
  5. Doprawić do smaku solą, pieprzem i octem.
  6. Podawać przecedzony czysty barszcz czerwony z odrobiną świeżej pietruszki.
  7. Smacznego!
Recipe by Przepisy Miss Berry at https://missberry.pl/barszcz-czerwony-ekspresowy/