Batoniki owsiane z jagodami
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 16
 
Składniki
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki pszennej (można zastąpić np. kokosową)
  • ⅓ szklanki cukru
  • 1,5 szklanki jagód (lub innych owoców leśnych)
  • 250 g masła
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. W dużej misce wymieszać płatki owsiane, mąkę, cukier i szczyptę soli.
  2. W rondelku rozpuścić masło i dodać do miski z suchymi składnikami.
  3. Dokładnie wymieszać, ciasto powinno przypominać w konsystencji kruszonkę.
  4. Kwadratową formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Spód formy wyłożyć ¾ całości ciasta, wyrównać i dokładnie docisnąć palcami.
  6. Na spód ciasta wyłożyć jagody (można zastąpić dowolnymi owocami), a następnie przykryć je pozostałą ¼ ciasta i całość docisnąć.
  7. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut.
  8. Kroić po ostudzeniu i schłodzeniu w lodówce. Smacznego!
Recipe by Przepisy Miss Berry at https://missberry.pl/batoniki-owsiane-z-jagodami/