Chleb orkiszowy
Author:
Miss Berry
Czas przygotowania:
75 minut
Czas gotowania:
40 minut
W sumie:
1 godzina 55 minut
Porcje:
1
Składniki
na jeden bochenek
400 g mąki orkiszowej
4 g suchych drożdży
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
300 ml ciepłej wody
Przygotowanie
Wymieszać mąkę orkiszową, suche drożdże, sól w misce.
Dodać oliwę, miód i ciepłą wodę, dobrze wyrobić ciasto przez około 5-10 minut.
Ciasto będzie i powinno być klejące.
Formę keksówkę o wymiarach 21 x 10 cm wysmarować masłem i wysypać otrębami, a następnie wypełnić ciastem na chleb.
Pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia przez około 1-1,5 godziny.
Przed pieczeniem wierzch chleba posmarować mlekiem i posypać sezamem lub innymi ziarnami.
Piec przez około 40-45 minut w temperaturze 200 stopni, aż chleb wyjęty z keksówki postukany od dołu będzie wydawał głuchy odgłos. Smacznego!
Notatki
Oryginalny przepis: mojewypieki.com
Recipe by
Przepisy Miss Berry
at https://missberry.pl/chleb-orkiszowy/
3.5.3251