Chleb orkiszowy
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 1
 
Składniki
na jeden bochenek
  • 400 g mąki orkiszowej
  • 4 g suchych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 300 ml ciepłej wody
Przygotowanie
  1. Wymieszać mąkę orkiszową, suche drożdże, sól w misce.
  2. Dodać oliwę, miód i ciepłą wodę, dobrze wyrobić ciasto przez około 5-10 minut.
  3. Ciasto będzie i powinno być klejące.
  4. Formę keksówkę o wymiarach 21 x 10 cm wysmarować masłem i wysypać otrębami, a następnie wypełnić ciastem na chleb.
  5. Pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia przez około 1-1,5 godziny.
  6. Przed pieczeniem wierzch chleba posmarować mlekiem i posypać sezamem lub innymi ziarnami.
  7. Piec przez około 40-45 minut w temperaturze 200 stopni, aż chleb wyjęty z keksówki postukany od dołu będzie wydawał głuchy odgłos. Smacznego!
Notatki
Oryginalny przepis: mojewypieki.com
Recipe by Przepisy Miss Berry at https://missberry.pl/chleb-orkiszowy/