Pierożki gyoza
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 40
 
Składniki
Ciasto
  • 1 opakowanie ciasta na pierożki gyoza (gyoza wrappers/skins)
Nadzienie
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • ¼ główki kapusty pekińskiej
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta białego pieprzu
Dodatkowo
  • szczypiorek
  • biały i czarny sezam
  • olej do smażenia (np. ryżowy)
Sos
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • ½ łyżeczki oleju chili
  • 3 łyżki wody
Przygotowanie
Farsz:
  1. W misce wymieszać mięso wieprzowe i przyprawy: sól, cukier, biały pieprz, sos sojowy i olej sezamowy.
  2. Kapustę pekińską posiekać, imbir obrać i pokroić na drobne kawałeczki wraz z czosnkiem, dodać do miski z mięsem.
  3. Farsz bardzo dokładnie wymieszać i chwilę wyrobić ręką.
Lepienie pierogów
  1. Korzystając z ciasta na pierogi gyoza, nakładać jedną czubatą łyżeczkę nadzienia na ciasto, następnie zwilżyć brzegi ciasta wodą i lepić zawijając brzegi (szczegóły na filmiku pod przepisem).
  2. Przygotowane pierożki wyłożyć na bawełnianej ściereczce.
Smażenie i gotowanie
  1. Na niedużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, a następnie wyłożyć na nią pierożki. Smażyć przez 3-4 minuty, do momentu w którym spód pierożków będzie lekko podsmażony i chrupiący.
  2. Następnie dolać 50 ml gorącej wody i przykryć przezroczystą pokrywką i gotować do momentu kiedy woda całkowicie wyparuje, przez około 4-5 minut.
  3. Gotowe pierożki wyłożyć na talerz i posypać posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Smacznego!
Przygotowanie sosu
  1. W miseczce wymieszać do rozpuszczenia wszystkie składniki - sos sojowy, miód, ocet ryżowy, olej sezamowy, olej chili i wodę.
Recipe by Przepisy Miss Berry at https://missberry.pl/pierozki-gyoza/