Fondant czekoladowy (molten lava cake)
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 3
 
Składniki
  • 100 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 40 g mąki kokosowej
  • 80 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • ekstrakt waniliowy
  • kakao do oprószenia formy
Przygotowanie
  1. Masło i połamaną gorzką czekoladę podgrzać w rondelku na bardzo małym ogniu często mieszając do rozpuszczenia.
  2. Masę czekoladową przelać do dużej miski i przestudzić.
  3. Do miski dodać szczyptę soli, mąkę kokosową, cukier puder, ekstrakt waniliowy, 2 całe jajka i 2 żółtka.
  4. Wymieszać szpatułką miksera na wysokich obrotach przez około minutę.
  5. Ramekiny wysmarować masłem, oprószyć kakao i napełnić przygotowaną masą czekoladową.
  6. Piec w 220 stopniach przez 10 minut.
  7. Udekorować świeżymi owocami (np. malinami). Podawać natychmiast. Smacznego!
Recipe by Przepisy Miss Berry at https://missberry.pl/fondant-czekoladowy-molten-lava-cake/