Makaron Ryżowy z Warzywami
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 4
 
Składniki
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 2 czerwone papryki
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 cm kawałek imbiru (obrany)
  • 1 szklanka zielonego groszku mrożonego
  • 1 szklanka kiełków fasoli mung
  • ½ szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki sosu ostrygowego
  • 2 łyżeczki syropu z agawy
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • świeża kolendra (do posypania)
Przygotowanie
  1. Makaron ryżowy włożyć do miski z zimną wodą i namoczyć.
  2. Przygotować warzywa: paprykę i marchewkę pokroić w paski, cebulę w piórka, kawałek obranego imbiru drobno posiekać.
  3. Przygotować sos sojowo-imbirowy: w szklance wymieszać sos sojowy, sos rybny, sos ostrygowy i syrop z agawy.
  4. W woku rozgrzać olej ryżowy. Dodać pokrojoną w piórka cebulę z imbirem i lekko podsmażyć.
  5. Dodać mrożony groszek i podsmażać, aż się rozmrozi.
  6. Następnie dodać pokrojoną paprykę i marchewkę. Wlać ⅓ przygotowanego wcześniej sosu sojowo-imbirowego.
  7. Do woka dodać kiełki fasoli mung i namoczony makaron ryżowy.
  8. Smażyć około 5 minut energicznie mieszając, aby makaron równomiernie się podsmażył i nie przywarł do woka.
  9. Zdjąć z ognia, wlać resztę sosu i wymieszać. Podawać ze świeżą kolendrą. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 282 g Kalorie: 90 kcal Tłuszcze: 1 g Węglowodany: 18,2 g Błonnik: 1,7 g Białko: 3,5 g
Recipe by Przepisy Miss Berry at https://missberry.pl/makaron-ryzowy-warzywami/