Siopao Asado (bułeczki na parze z nadzieniem z kurczaka)
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 12
 
Składniki
Ciasto
  • 500 g mąki pszennej (uniwersalna)
  • 250 g ciepłej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 5 g drożdży instant
Nadzienie
  • 500 g kurczaka lub indyka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • olej ryżowy do smażenia
  • 50 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
Przygotowanie
Nadzienie
  1. Mięso z kurczaka lub indyka pokroić w małą kostkę (ok. 1 cm x 1 cm).
  2. Przełożyć do miski i dodać składniki marynaty - 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, sól, sodę oczyszczoną, biały pieprz, ocet ryżowy i przyprawę 5 smaków.
  3. Porządnie wymieszać i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
  4. W żeliwnym woku lub patelni rozgrzać olej ryżowy i usmażyć zamarynowane mięso, tak aby nabrało lekko złocistego koloru.
  5. Wlać 1 łyżkę sosu sojowego i 50 ml bulionu, oraz 1 łyżeczkę przesianej mąki ziemniaczanej
  6. Doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając i obserwując jak sos robi się bardziej gęsty.
  7. Przełożyć do dużej miski, dodać łyżeczkę oleju sezmowego, wymieszać i ostudzić, następnie włożyć do lodówki na 30 minut (z zimnym nadzieniem łatwiej lepić bułeczki).
Ciasto
  1. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem.
  2. Dodać ciepłą (nie gorącą!) wodę i wymieszać.
  3. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, do momentu w którym będzie gładkie, elastyczne i nie będzie za bardzo lepić się do ręki.
Lepienie bułeczek
  1. Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką i uformować długi rulon.
  2. Ciasto podzielić na 12 równych części w kształcie kuli.
  3. Każdą z części rozpłaszczyć na blacie i rozwałkować tworząc okrąg o średnicy ok. 10 cm i grubości ok. 0,5 cm.
  4. Nakładać 2 łyżki nadzienia na środek ciasta i sklejać robiąc zakładki na bokach dążąc do środka (na dole filmik).
  5. Przygotowane bułeczki wkładać do bambusowego parownika wyłożonego papierem do pieczenia zachowując około 3 cm odstępu (bułeczki urosną).
  6. Pozostawić do wyrośnięcia przez około 30 minut.
  7. Gotować na parze przez 10 minut.
  8. Podawać jeszcze ciepłe. Smacznego!
Recipe by Przepisy Miss Berry at https://missberry.pl/siopao-asado-buleczki-na-parze-z-nadzieniem-z-kurczaka/