Pierożki z dynią i szałwią
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 30 pierożków
 
Składniki
Ciasto
  • 200 g mąki włoskiej (typ 00)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Nadzienie
  • 0.5 kg dyni
  • 1 łyżeczka oliwy
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • odrobina cukru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 50 g startego parmezanu
Do podania:
  • 50 g masła
  • świeża szałwia
  • tarty parmezan
Przygotowanie
Przygotować ciasto
  1. Mąkę włoską wymieszać ze szczyptą soli i roztrzepanymi jajkami.
  2. Wyrabiać ciasto przez około 7 minut, do momentu otrzymania gładkiej, jędrnej konsystencji, zwinąć z kulkę i odstawić przykryte ściereczką.
Przygotować nadzienie
  1. Dynię upiec lub ugotować w kawałkach, następnie rozgnieść widelcem do otrzymania puree.
  2. Dodać łyżeczkę oliwy, rozgnieciony czosnek, tarty parmezan, gałkę muszkatołową, cukier, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przygotowanie pierogów
  1. Ciasto bardzo cienko rozwałkować (można również użyć do tego maszynki do makaronu). Następnie wykrawać kółka lub kwadraty zależnie od pożądanego kształtu pierożków. Wyłożyć farsz i zlepić boki ciasta.
  2. Przygotowane pierożki gotować w osolonej wodzie przez kilka minut (do wypłynięcia na powierzchnię).
  3. W międzyczasie w rondelku rozpuścić masło z szałwią.
  4. Gotowe pierożki podawać z tartym parmezanem polane masłem z szałwią. Smacznego!
Recipe by Przepisy Miss Berry at https://missberry.pl/pierozki-z-dynia-i-szalwia/