Krem z batata z curry i krewetkami
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 5
 
Składniki
  • 1 kg batatów
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki soli (lub do smaku)
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry (ewentualnie ½ łyżeczki dobrej przyprawy curry w proszku)
  • 15 surowych krewetek
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • płatki migdałów lub orzeszki ziemne
  • kolendra (opcjonalnie)
Przygotowanie
  1. Bataty obrać i pokroić w małą kostkę.
  2. Przełożyć do garnka i zalać wodą tylko do poziomu przykrycia batatów.
  3. Gotować do miękkości przez około 15 minut.
  4. Następnie odlać nadmiar wody i zmiksować zupę na krem.
  5. Dodać mleko kokosowe i pastę curry i wymieszać do połączenia. Jeśli krem jest zbyt gęsty - dolać odrobinę wody.
  6. Gotować jeszcze 5 minut, doprawić sosem rybnym, solą i pieprzem do smaku.
  7. Krewetki dokładnie osuszyć, a następnie posypać solą, pieprzem i odrobiną skrobi ziemniaczanej. Smażyć na patelni przez ok. 1,5 minuty na każdej stronie.
  8. Zupę przelać do misek, na wierzch położyć podsmażone krewetki, posypać płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami ziemnymi. Opcjonalnie dodać świeżą kolendrę. Smacznego!
Recipe by Przepisy Miss Berry at https://missberry.pl/krem-z-batata-z-curry-i-krewetkami/