Pistacjowa panna cotta
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 4
 
Składniki
  • 60 g pistacji (obranych ze skorupek, niesolonych) lub 60 g pasty pistacjowej
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 60 g cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny (około 6-7g)
  • garść obranych pistacji
  • biała czekolada (opcjonalnie)
Przygotowanie
  1. Pistacje obrać ze skorupek i w miarę możliwości usunąć zewnętrzną brązową skórkę.
  2. Śmietankę kremówkę wlać do rondelka i doprowadzić do zagotowania. Dodać obrane pistacje i zmiksować na gładką masę w blenderze. Jeśli używamy gotowej pasty pistacjowej, po prostu wymieszać ją ze śmietanką. Śmietankę pistacjową przelać do miski.
  3. W osobnym naczyniu rozpuścić żelatynę w 3 łyżkach wody.
  4. Rozpuszczoną żelatynę dodać do miski z pistacjową śmietanką i bardzo dokładnie wymieszać.
  5. Przelać do 4 filiżanek lub silikonowej formy na desery i odstawić do osiągnięcia temperatury pokojowej.
  6. Po tym czasie włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin.
  7. Po wyciągnięciu z lodówki filiżanki włożyć na około 30 sekund do gorącej wody, aby łatwiej wyciągnąć panna cottę.
  8. Deser przełożyć na talerzyki. Posypać posiekanymi pistacjami, można też polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Smacznego!
Recipe by Przepisy Miss Berry at https://missberry.pl/pistacjowa-panna-cotta/