Kluski śląskie z sosem grzybowym
Author: Miss Berry
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
W sumie:
Porcje: 4
- 1 kg ziemniaków
- 250 skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko (opcjonalnie)
- 40 g suszonych borowików
- 250 g brązowych pieczarek
- 1 duża cebula
- 25 g masła
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
- 2 liście laurowe
- 2 ziele angielskie
- natka pietruszki
- Suszone grzyby opłukać, a następnie moczyć w małym rondelku całą noc.
- Po namoczeniu gotować w tej samej wodzie, w której grzyby się moczyły, przez około 10 minut.
- W międzyczasie cebulę pokroić w kostkę, a pieczarki w grube plastry.
- Na patelni rozgrzać masło i zeszklić pokrojoną cebulkę. Dodać pieczarki i podsmażyć.
- Dodać liście laurowe, ziele angielskie i ugotowane wcześniej grzyby z częścią wody z rondelka (zależnie od tego jak bardzo płynny sos chcemy uzyskać).
- Dusić pod przykryciem przez około 10 minut.
- Doprawić solą, pieprzem, dodać zahartowaną śmietanę, posiekaną świeżą natkę pietruszki i całość wymieszać.
- Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i chwilę przestudzić.
- Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.
- Dodać 250 g skrobi ziemniaczanej i opcjonalnie jedno jajko (dzięki dodatku jajka kluski będą bardziej gumowe, ale łatwiej będzie z nimi pracować).
- Całość dokładnie wymieszać i wyrobić do uzyskania jednolitej masy.
- Uformować nieduże kluseczki, w środku zrobić dziurkę palcem lub np. okrągłą końcówką sztućca.
- W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, wrzucić kluski śląskie i gotować do 2 minut po wypłynięciu klusek na powierzchnię.
- Podawać z wcześniej przygotowanym sosem grzybowym. Smacznego!
Recipe by Przepisy Miss Berry at https://missberry.pl/kluski-slaskie-z-sosem-grzybowym/
3.5.3251