Podczas upałów idealnie sprawdza się hiszpańska zupa o nazwie Gazpacho. Andaluzyjski chłodnik podawany jest na zimno z pokrojonymi warzywami. Przyrządzenie takiej zupy zajmuje dosłownie 15 minut, więc jeśli nie chcecie sterczeć w kuchni w te ciepłe dni, sięgnijcie po poniższy przepis 🙂 Nie dość, że zupa ta jest łatwa do zrobienia to jeszcze mega zdrowa. Gazpacho to wielka dawka witamin ze świeżych warzyw.

Przepis na hiszpańskie Gazpacho poniżej.

Gazpacho przepis

Drukuj

Gazpacho

Czas przygotowania 15 minuty
W sumie 15 minuty
Porcje 4
Kalorie 127kcal
Autor Miss Berry

Składniki

Zupa

  • 1,2 kg świeżych pomidorów ewentualnie z puszki
  • 1/2 ogórka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • bazylia oregano
  • sól pieprz

Dodatki

  • ogórek
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • pół czerwonej cebuli
  • garść kiełków

Przepis

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki pokroić na kawałki i zblendować wraz z czosnkiem i obranym pokrojonym ogórkiem na gładkie puree.
  • Dodać oliwę z oliwek, ocet winny, sól, pieprz, odrobinę suszonej bazylii i oregano. Zmiksować.
  • Schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.
  • Przygotować dodatki: pokroić w drobną kosteczkę obrany ogórek oraz czerwoną i żółtą paprykę.
  • Czerwoną cebulę pokroić w piórka.
  • Schłodzone gazpacho podawać z pokrojonymi warzywami - ogórkiem, papryką, cebulą i kiełkami. Smacznego!

blog2

Polecane blendery