Dzisiaj publikuję moje ostatnie odkrycie – przepyszne kokosowe krewetki. Zamiast zwykłej panierki panko, lub tempury spróbujcie krewetek w delikatnym okryciu z wiórków kokosowych. Smażone dodatkowo na oleju kokosowym lub ryżowym, z dodatkiem sosu słodko-kwaśnego lub słodkiego sosu chili, tworzą przepyszną przekąskę!

Przepis na Kokosowe krewetki paleo znajdziecie poniżej.

Kokosowe krewetki paleo

Drukuj

Kokosowe krewetki paleo

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
W sumie 30 minuty
Porcje 3
Kalorie 280kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • ok. 25 krewetek black tiger ugotowane, obrane, z ogonkami
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 jajko
  • olej ryżowy lub kokosowy

Przepis

  • Ugotowane krewetki z ogonkami wysuszyć na papierowym ręczniku.
  • W jednej misce roztrzepać jajko, do drugiej dodać wiórki kokosowe ze słodką papryką oraz szczyptą soli i pieprzu.
  • Osuszoną krewetkę zanurzyć w misce z jajkiem, a następnie obtoczyć w misce z wiórkami kokosowymi. Postąpić tak ze wszystkimi krewetkami.
  • Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej ryżowy lub kokosowy, tak aby pokrył całą powierzchnię patelni na głębokość około 0,5 cm.
  • Krewetki smażyć partiami na średnim ogniu, dosłownie 30 sekund-1 minutę z każdej strony.
  • Przełożyć na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru oleju.
  • Podawać z sosem słodko-kwaśnym lub słodkim sosem chili. Smacznego!

 

blogus