Orzeźwiający koktajl z mango i sokiem pomarańczowym z dodatkiem nasion tajskiej bazylii. Już od jakiegoś byłam zafascynowana nasionami tajskiej bazylii. Pierwszy raz spotkałam się z nimi w wegańskiej restauracji we Wrocławiu, w której również był dodatkiem do koktajlu.

Nasiona tajskiej bazylii przypominają trochę z wyglądu nasiona chia, jednak są większe oraz szybciej pęcznieją. Wydaje mi się, że bardziej nadają się do różnego rodzaju napojów niż chia, którą wolę stosować do zdrowych deserów i innych potraw o gęstszej konsystencji. Nasiona tajskiej bazylii dodane do napojów szybko pęcznieją, sprawiają że napój ma bardzo interesującą teksturę, a przede wszystkim są zdrowym dodatkiem.

Przepis na Koktajl z mango i pomarańczą z nasionami tajskiej bazylii znajdziecie poniżej.

Drukuj

Koktajl z mango i pomarańczą z nasionami tajskiej bazylii

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
W sumie 25 minuty
Porcje 3
Autor Miss Berry

Składniki

  • 1 mango
  • 4 pomarańcze
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki nasion tajskiej bazylii
  • świeża mięta

Przepis

  • Mango obrać i pokroić w kostkę.
  • Pomarańcze przekroić na pół i wycisnąć z nich sok.
  • W blenderze zmiksować kawałki mango wraz z wyciśniętym sokiem i łyżką miodu.
  • Dodać odrobinę wody, aby koktajl nie był zbyt gęsty.
  • Wsypać nasiona tajskiej bazylii i odstawić na 15 minut do napęcznienia.
  • Podawać ze świeżymi listkami mięty.