Ramen na stałe rozgościł się w Polsce. W każdym większym mieście można już skosztować tego dania i wiele osób je uwielbia. Sama należę do wielkich miłośników ramenu i oprócz odwiedzania rozmaitych restauracji, chętnie eksperymentuję w domu. Dzisiaj publikuję przepis na jajka do ramenu – Nitamago, ponieważ każdy wielbiciel domowego ramenu powinien go znać!

Aby osiągnąć efekt lejącego się żółtka jajko trzeba gotować bardzo krótko – u mnie jest to 5 do 5,5 minuty po wrzuceniu jajek do wrzącej wody. Z tak ugotowanym jajkiem należy postępować delikatnie i uważać przy obieraniu, aby nam się nie rozleciało. Po schłodzeniu w lodówce żółtko będzie miało idealną konsystencję.

W tym momencie na moim blogu nie znajdziecie zbyt wielu przepisów na Ramen, ale mam nadzieję, że niedługo się to zmieni. Dostępny jest na razie przepis na Curry ramen – który można by określić jako Ramen fusion i będzie idealny dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z azjatyckimi noodlami.

Przepis na Nitamago – jajka do ramenu znajdziecie poniżej.


Nitamago - marynowane jajka do ramenu
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 4
 
Składniki
  • 4 jajka
  • 150 ml sosu sojowego (1/2 szklanki)
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki mirinu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kawałek imbiru
  • 1 łyżka miodu
Przygotowanie
  1. Jajka ugotować na miękko. Do wrzącej wody włożyć jajka i gotować przez 6 minut. Następnie odcedzić, zalać zimną wodą i odstawić do ostrygnięcia.
  2. Przygotować marynatę. W miseczce wymieszać sos sojowy, mirin, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany imbir i miód.
  3. Jajka obrać ze skorupek, włożyć do woreczka strunowego i zalać marynatą. Włożyć do lodówki na 6-12 godzin, po tym czasie wyjąć z marynaty aby jajka nie były zbyt intensywne w smaku. Gotowe! Można przechowywać przez kilka dni w lodówce.

Podoba Ci się ten przepis?

Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!