Wieczorny niedzielny eksperyment z wypiekami bez cukru zaowocował takim oto ciastem. Minimalna ilość składników – jajka, wiórki kokosowe, kakao i daktyle, pozwala wyczarować cudowne Paleo czekoladowe ciasto z daktylami.

Ciasto nie zawiera ani grama cukru, miodu ani innych słodzików – jedynym źródłem słodyczy są naturalne suszone daktyle. Ciasto jest bardzo pożywne i lekko wilgotne.

Przepis na Paleo czekoladowe ciasto z daktylami poniżej.

Paleo czekoladowe ciasto z daktylami

Drukuj

Paleo czekoladowe ciasto z daktylami

Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 30 minuty
W sumie 50 minuty
Porcje 8
Kalorie 316kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki kakao
  • odrobina ekstraktu z wanilii
  • kilka daktyli na wierzch

Przepis

  • Wiórki kokosowe zmielić w blenderze wraz z kakao w proszku. W dużej misce roztrzepać jajka i wymieszać z ekstraktem z wanilii oraz zmielonymi wiórkami kokosowymi z kakao.
  • Do kielicha blendera dodać suszone daktyle, olej i mleko kokosowe. Zmiksować do otrzymania gładkiej konsystencji. Dodać do dużej miski i wymieszać z pozostałymi składnikami.
  • Ciasto przelać do formy do pieczenia i piec około 30 minut w 180 C (do suchego patyczka). Smacznego!

Paleo czekoladowe ciasto z daktylamiPaleo czekoladowe ciasto z daktylami

Polecane blendery