Znowu dieta Paleo. I coś serniko-podobnego, jeśli nie w smaku to przynajmniej w formie 🙂 Ciasto na zimno z mleka kokosowego i orzechów nerkowca na pysznym spodzie ze zmielonych migdałów i nasion Chia. Bardzo ciekawy wynalazek 🙂
Pamiętajcie żeby spróbować nadzienia gdy jest jeszcze płynne i zdecydować czy jest wystarczająco słodkie, jeśli nie, dosłodzić je ekstraktem ze stewii.
Stewia jest naturalnym słodzikiem, który ma zero kalorii i nie ma zawiera w sobie tyle chemii, co różnego rodzaju słodziki w tabletkach. Dużo osób narzeka na jej smak, który jest zupełnie inny niż białego cukru, ale z doświadczenia muszę powiedzieć, że da się do niej przyzwyczaić. Stewii używam codziennie do herbaty jak i do wszystkich moich wypieków i deserów, najczęściej w połączeniu z syropem z agawy.
W słodzeniu stewią najważniejsze jest żeby nie przesadzić i nie dodać jej za dużo. Ma wtedy bardzo intensywny, gorzki wręcz smak. Zachęcam spróbować przekonać się do ekstraktu ze stewii, na początku może w bardzo małych ilościach, później w coraz większych. Warto 😉
Do dzieła! Paleo Sernik Kakaowy.

Paleo Sernik Kakaowy
Składniki
Spód
- 100 g migdałów
- 30 g nasion Chia
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek płynnego oleju kokosowego
- 1 łyżka syropu z agawy
Nadzienie
- 250 g orzechów nerkowca
- 3 puszki mleka kokosowego
- 8 listków żelatyny
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 6 łyżek syropu z agawy
- 2 łyżeczki ekstraktu ze stewii
Syrop kakaowy
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżeczka stewii
Przepis
- Orzechy nerkowca namoczyć w chłodnej wodzie przez minimum 30 minut.
- Przygotować spód sernika: migdały zmielić w blenderze wraz z nasionami chia i kakao.
- Dodać olej kokosowy, syrop z agawy i wymieszać.
- Spód okrągłej formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto na spód sernika przełożyć do formy i dognieść palcami do dna.
- Piec około 5-10 minut w 180 C. Następnie wyjąć i ostudzić.
- Przygotować nadzienie: namoczone orzechy nerkowca drobno zmielić w blenderze. Mleko kokosowe wlać do garnka i gotować na małym ogniu, aż trochę zgęstnieje, a następnie zdjąć z ognia. Dodać zmielone orzechy nerkowca, ekstrakt z wanilii, syrop z agawy, ekstrakt ze stewii, kakao i dokładnie wymieszać najlepiej mikserem.
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie dodać do garnka z nadzieniem. Wymieszać do rozpuszczenia żelatyny.
- Zawartość garnka z nadzieniem przelać do okrągłej formy z upieczonym wcześniej spodem.
- Przygotować syrop kakaowy: w rondelku rozpuścić olej kokosowy, dodać kakao, syrop z agawy i ekstrakt ze stewii, wymieszać.
- Syrop wylewać partiami na wierzch płynnego jeszcze sernika i rozprowadzić łyżką aby uzyskać ciekawą teksturę.
- Odstawić do lodówki na około 12 godzin.
- Smacznego!
Polecane blendery

Ciekawy przepis, sernik wygląda pysznie 😉
Na diecie paleo się nie znam, ale sernik wygląda pysznie i w dodatku bardzo zdrowo, super! 🙂
na pewno pyszny! ale syrop z agawy nie jest paleo niestety :/ a szkoda.
To prawda. Termin paleo z słodkościach to często kwestia sporna i ja często traktuję to jako sugestię 🙂 Jeśli bardzo chcesz przestrzegać zasad paleo, możesz zastąpić syrop z agawy zmielonymi daktylami (chociaż i tutaj niektóre źródła mówią, że daktyle nie są paleo bo zawierają zbyt dużo cukru).