Znowu dieta Paleo. I coś serniko-podobnego, jeśli nie w smaku to przynajmniej w formie 🙂 Ciasto na zimno z mleka kokosowego i orzechów nerkowca na pysznym spodzie ze zmielonych migdałów i nasion Chia. Bardzo ciekawy wynalazek 🙂

Pamiętajcie żeby spróbować nadzienia gdy jest jeszcze płynne i zdecydować czy jest wystarczająco słodkie, jeśli nie, dosłodzić je ekstraktem ze stewii.

Stewia jest naturalnym słodzikiem, który ma zero kalorii i nie ma zawiera w sobie tyle chemii, co różnego rodzaju słodziki w tabletkach. Dużo osób narzeka na jej smak, który jest zupełnie inny niż białego cukru, ale z doświadczenia muszę powiedzieć, że da się do niej przyzwyczaić. Stewii używam codziennie do herbaty jak i do wszystkich moich wypieków i deserów, najczęściej w połączeniu z syropem z agawy.

W słodzeniu stewią najważniejsze jest żeby nie przesadzić i nie dodać jej za dużo. Ma wtedy bardzo intensywny, gorzki wręcz smak. Zachęcam spróbować przekonać się do ekstraktu ze stewii, na początku może w bardzo małych ilościach, później w coraz większych. Warto 😉

Do dzieła! Paleo Sernik Kakaowy.

Paleo Sernik

Drukuj

Paleo Sernik Kakaowy

Czas przygotowania 12 godziny
Czas gotowania 1 godzina
W sumie 13 godziny
Porcje 12
Kalorie 480kcal
Autor Miss Berry

Składniki

Spód

  • 100 g migdałów
  • 30 g nasion Chia
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek płynnego oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu z agawy

Nadzienie

  • 250 g orzechów nerkowca
  • 3 puszki mleka kokosowego
  • 8 listków żelatyny
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 6 łyżek syropu z agawy
  • 2 łyżeczki ekstraktu ze stewii

Syrop kakaowy

  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka stewii

Przepis

  • Orzechy nerkowca namoczyć w chłodnej wodzie przez minimum 30 minut.
  • Przygotować spód sernika: migdały zmielić w blenderze wraz z nasionami chia i kakao.
  • Dodać olej kokosowy, syrop z agawy i wymieszać.
  • Spód okrągłej formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto na spód sernika przełożyć do formy i dognieść palcami do dna.
  • Piec około 5-10 minut w 180 C. Następnie wyjąć i ostudzić.
  • Przygotować nadzienie: namoczone orzechy nerkowca drobno zmielić w blenderze. Mleko kokosowe wlać do garnka i gotować na małym ogniu, aż trochę zgęstnieje, a następnie zdjąć z ognia. Dodać zmielone orzechy nerkowca, ekstrakt z wanilii, syrop z agawy, ekstrakt ze stewii, kakao i dokładnie wymieszać najlepiej mikserem.
  • Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie dodać do garnka z nadzieniem. Wymieszać do rozpuszczenia żelatyny.
  • Zawartość garnka z nadzieniem przelać do okrągłej formy z upieczonym wcześniej spodem.
  • Przygotować syrop kakaowy: w rondelku rozpuścić olej kokosowy, dodać kakao, syrop z agawy i ekstrakt ze stewii, wymieszać.
  • Syrop wylewać partiami na wierzch płynnego jeszcze sernika i rozprowadzić łyżką aby uzyskać ciekawą teksturę.
  • Odstawić do lodówki na około 12 godzin.
  • Smacznego!

 

Polecane blendery