Klasyczny deser z sosem truskawkowym i pistacjami. Szybki w przygotowaniu, sprawdzony przepis na przepyszny deser. Delikatna waniliowa panna cotta komponuje się idealnie ze słodkim sosem truskawkowym, słonymi pistacjami i odrobiną mięty. Spróbujcie sami!

Przepis na Panna cottę z sosem truskawkowym i pistacjami znajdziecie poniżej.

Drukuj

Panna cotta z sosem truskawkowym i pistacjami

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 5 godziny
W sumie 5 godziny 30 minuty
Porcje 4
Autor Miss Berry

Składniki

Panna cotta

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 50 g cukru
  • ekstrakt waniliowy
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Sos truskawkowy

  • 300 g truskawek
  • 30 g cukru
  • garść pistacji
  • świeża mięta

Przepis

Panna cotta

  • Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.
  • Śmietanę kremówkę wraz z cukrem i ekstraktem waniliowym wlać do rondelka i zagotować.
  • Od razu zdjąć z ognia i przestudzić przez około 5 minut.
  • Dodać namoczoną żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać.
  • Śmietankę przelać do 4 ramekinów lub filiżanek.
  • Pozostawić na zewnątrz do całkowitego wystudzenia, następnie włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Sos truskawkowy

  • Truskawki umyć i pozbyć się szypułek.
  • Pokroić na kawałki, a następnie przełożyć do garnka i dodać cukier oraz odrobinę wody na dno garnka.
  • Gotować na małym ogniu do momentu, w którym truskawki bardzo będą się rozpadać, a płynna część będzie miała konsystencję syropu (około 15 minut).
  • Dokładnie przetrzeć truskawkową masę przez sito uzyskując czysty sos truskawkowy.

Przygotowanie deseru

  • Schłodzone panna cotty wyjąć z filiżanek. Można pomagać sobie wsadzając filiżanki do gorącej wody na kilka sekund, przez co łatwiej będzie wyciągnąć deser.
  • Panna cottę ułożyć na talerzu i polać przygotowanym wcześniej sosem truskawkowym.
  • Garść pistacji obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Panna cottę posypać pistacjami oraz udekorować listkiem mięty. Smacznego!