Przepis na makaron penne z łososiem, szpinakiem i szparagami. Bardzo smaczne danie idealne na obiad lub kolację. Rozpływający się w ustach łosoś z odrobiną czosnku i masła w połączeniu z makaronem penne w sosie śmietanowym ze szpinakiem i zielonymi szparagi to strzał w dziesiątkę. Spróbujcie sami!

Przepis na Penne z łososiem, szpinakiem i szparagami znajdziecie poniżej.

blog2

Drukuj

Penne z łososiem, szpinakiem i szparagami

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
W sumie 35 minuty
Porcje 4
Kalorie 448kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 250 g makaronu penne
  • 300 g filetu z łososia
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 pęk zielonych szparagów
  • 30 g sera grana padano lub parmezanu
  • świeża bazylia
  • sól pieprz

Przepis

  • Makaron penne ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Filet z łososia umyć i włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać solą, pieprzem, wycisnąć jeden ząbek czosnku i obłożyć 2 łyżkami masła.
  • Piec w 180 C przez 20-25 minut.
  • Szparagi pokroić na kawałki odłamując wcześniej zdrewniałe końce.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć posiekany ząbek czosnku wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
  • Dodać 2 garści świeżego szpinaku, zielone szparagi, śmietankę i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut.
  • Dodać starty ser grana padano lub parmezan i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Makaron penne polać sosem szpinakowym ze szparagami, dodać upieczonego łososia i posypać posiekaną bazylią. Smacznego!