Każdy wie o tym, że ryby są zdrowe. Jest jednak mnóstwo osób, które za nimi nie przepadają. Sama nie należę do ich wielkich fanów, jednak staram się jeść ryby i owoce morza co najmniej raz w tygodniu. Dzisiaj dodaję bardzo prosty przepis – pieczony łosoś z dodatkiem bazylii. Ja podałam go z zielonymi szparagami, fasolką szparagową i młodymi ziemniaczkami.

Wiecie o czym sobie pomyślałam patrząc na ten przepis?
Że to jest właśnie super w diecie Paleo – wybór potraw jest ogromny. W przyrządzaniu posiłków nie trzeba wcale ograniczać się do krótkiej listy dozwolonych składników. Wcale nie trzeba szukać wymyślnych paleo przepisów, wystarczy wyeliminować węglowodany z naszych ulubionych potraw. Prosty przepis na pieczonego łososia z bazylią nie zawiera dużej ilości węglowodanów – pochodzą one tylko z warzyw, które są 'w porządku’ i jak najbardziej powinniśmy je jeść. Ewentualnie można byłoby zastąpić ziemniaki większą ilością innych warzyw, i potrawa wcale by na tym nie ucierpiała.

Często słysząc słowo dieta, myślimy o bardzo restrykcyjnych regułach, lecz Paleo jest zupełnie inne. Wystarczy tylko przestać zapychać się produktami takimi jak makarony, ryż, pieczywo, itd. A bez tego da się żyć! Trzeba zastąpić to warzywami 🙂 A może piszę tak po prostu dlatego, bo jestem do takiej diety przyzwyczajona… Kto wie 😉

Dieta paleo robi się w Polsce coraz bardziej popularna. Mam w planach posty, w których wyjaśnię czym dla mnie jest ta dieta i jak u mnie ona przebiegła.

A tymczasem zapraszam do przepisu poniżej: Pieczony Łosoś z Dodatkiem Bazylii.

Pieczony Łosoś z Bazylią

Drukuj

Pieczony Łosoś z Dodatkiem Bazylii

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
W sumie 30 minuty
Porcje 2
Kalorie 657kcal
Autor Miss Berry

Składniki

Łosoś

  • 2 filety z łososia po 200 g każdy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki bazylii
  • sól himalajska czarny pieprz

Warzywa

  • 150 g zielonych szparagów
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 200 g młodych ziemniaków

Przepis

  • Piekarnik nagrzać do 180 C.
  • Ugotować warzywa: młode ziemniaki, zielone szparagi i fasolkę szparagową.
  • Przygotować łososia: filety wyłożyć na dwa kawałki folii aluminiowej, posmarować masłem, dobrze posypać suszoną bazylią, solą i pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową.
  • Włożyć do piekarnika i piec przez 15-20 minut.
  • Łososia podawać z ugotowanymi warzywami. Smacznego!

zdjecie2