Ostatnio byłam zajęta mnóstwem różnych rzeczy. Przeprowadzka do innego mieszkania, nowa poważniejsza praca, studia i mnóstwo nieodpakowanych kartonów zalegających w pokoju. W końcu jednak znalazłam trochę czasu aby porobić zdjęcia.
Niestety ciężko jest już złapać światło dzienne, ponieważ zazwyczaj gotuję po 18.00, a o tej porze słońca już nie ma… Nie lubię i nie potrafię robić zdjęć przy sztucznym świetle, ale wyboru za bardzo nie mam. Zaczyna się prawdziwa jesień. I w ramach jesieni przepis na może niezbyt zdrowe, za to jak pyszne rozgrzewające danie z wykorzystaniem grzybów. Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Grzybowym 🙂
Przepis na Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Grzybowym znajdziecie poniżej.
Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Grzybowym
Porcje 6
Kalorie 235kcal
Składniki
- 600 g polędwiczki wieprzowej
- 400 g pieczarek
- 2 cebule
- 20 g suszonych grzybów
- 40 ml białego wytrawnego wina
- 75 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki masła
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- sól pieprz
- natka pietruszki
Przepis
- Przygotować składniki: polędwiczkę wieprzową i pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kosteczkę. Suszone grzyby namoczyć w kubku zimnej wody przez około 30 minut.
- W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła i podsmażyć cebulkę wraz z liśćmi laurowymi, czosnkiem i zielem angielskim.
- Dodać pieczarki i smażyć od czasu do czasu mieszając. Po 10 minutach dodać polędwiczkę wieprzową.
- Gdy mięso będzie już podsmażone wlać zawartość szklanki z suszonymi grzybami (wraz z wodą) oraz białe wino. Dusić około 20 minut.
- Następnie dodać śmietankę kremówkę i dusić kolejne 20 minut.
- Doprawić porządnie solą i pieprzem. Podawać z młodymi ziemniaczkami i natką pietruszki. Smacznego!
Uwielbiam mięso w sosie grzybowym, szczególnie polędwiczki. I też mam ten sam problem z oświetleniem jesienią i zimą… No ale.. oby do wiosny! 😉
Idealny jesienny obiad 🙂
Uwielbiam wszystko, co z sosem grzybowym, więc biorę bez wahania; )