Bez mąki i bez glutenu, jednak ze sporą dawką cukru pudru. Fondant czekoladowy, słynne 'molten lava cake’ to jeden z ciekawszych deserów. Lekko przypieczona delikatna skórka ciasta i rozpływające się zarówno w ustach jak i na talerzu wnętrze z masą czekoladową. Koniecznie do spróbowania dla wszystkich wielbicieli szybkich bezglutenowych wypieków.

Do przygotowania tego deseru będziecie potrzebować malutkich kokilek do zapiekania. Z przepisu wychodzą 3 takie kokilki. Pamiętajcie aby wysmarować je dobrze masłem i oprószyć kakao. Fondant po upieczeniu powinien być leciutko ścięty po bokach, jednak widocznie lekko 'miękki’ na środku, a jego wnętrze wciąż płynne. W moim piekarniku wystarczy 10 minut, jednak czas pieczenia może się różnić w innych sprzętach. Sami powinniście być w stanie wyczuć kiedy deser będzie gotowy.

Fondant czekoladowy najlepiej smakuje podany ze świeżymi owocami – malinami, truskawkami, porzeczką.

Przepis na fondant czekoladowy znajdziecie poniżej.

Drukuj

Fondant czekoladowy (molten lava cake)

Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 10 minuty
W sumie 30 minuty
Porcje 3
Autor Miss Berry

Składniki

  • 100 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 40 g mąki kokosowej
  • 80 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • ekstrakt waniliowy
  • kakao do oprószenia formy

Przepis

  • Masło i połamaną gorzką czekoladę podgrzać w rondelku na bardzo małym ogniu często mieszając do rozpuszczenia.
  • Masę czekoladową przelać do dużej miski i przestudzić.
  • Do miski dodać szczyptę soli, mąkę kokosową, cukier puder, ekstrakt waniliowy, 2 całe jajka i 2 żółtka.
  • Wymieszać szpatułką miksera na wysokich obrotach przez około minutę.
  • Ramekiny wysmarować masłem, oprószyć kakao i napełnić przygotowaną masą czekoladową.
  • Piec w 220 stopniach przez 10 minut.
  • Udekorować świeżymi owocami (np. malinami). Podawać natychmiast. Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis?

Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!