Brukselka to jedno z bardziej kontrowersyjnych warzyw. Jest wiele osób, które za brukselką nie przepadają, w tym większość dzieci. Ja jednak już od małego bardzo lubiłam brukselkę i specjalnie wyławiałam ją z zupy żeby schrupać ze smakiem 🙂
Może ma to związek z tym, że uwielbiam połączenie smaku słonego z lekko słodkim, stąd moja miłość do dań azjatyckich i tego typu wynalazków.
Dzisiaj dodaję przepis na bardzo szybką przekąskę – idealną pieczoną brukselkę. Spróbujcie, a może zmieni się wasze podejście do tego specyficznego warzywa 🙂

Pieczona brukselka

Drukuj

Pieczona brukselka

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 30 minuty
W sumie 35 minuty
Porcje 2
Kalorie 152kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 500 g brukselki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól pieprz

Przepis

  • Prościej być nie może: powycinać ogonki brukselki i oderwać zewnętrzne listki.
  • Brukselkę włożyć do miski i dokładnie wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek, odrobiną soli i pieprzu.
  • Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia.
  • Piec w 180 C około 25-30 minut, mieszając 2 razy w trakcie pieczenia.
  • Smacznego!

Pieczona brukselka

Pieczona brukselka