Pierożki gyoza to przysmak, który dostaniecie już w bardzo wielu miejscach we Wrocławiu. Wraz z popularnością restauracji mających w swojej ofercie ramen, przyszła do nas również moda na pierożki gyoza.

Gyoza są specjalnością kuchni japońskiej, jednak ich korzenie sięgają Chin, gdzie zostały podpatrzone przez Japończyków, a następnie zmodyfikowane i dostosowane do ich preferencji. Do przygotowania pierożków używa się bardzo cienkiego ciasta, które dostaniecie w większości sklepów azjatyckich pod nazwą gyoza wrapper lub gyoza skins. Możecie również użyć gotowego ciasta na pierogi Wonton, wtedy jednak Wasze pierożki będą wyglądać nieco inaczej, ponieważ jest ono kwadratowego kształtu. Arkusze tego kupnego ciasta są bardzo bardzo cieniutkie, dzięki temu smak farszu jest dominujący, a ciasto jedynie dodatkiem.

Sposób przygotowywania pierożków gyoza jest dość łatwy. Na początku trzeba je podsmażyć, uzyskując chrupiący, lekko zbrązowiony spód, a następnie zalać wodą, tak aby górna część pierożków dogotowała się na parze. Wbrew pozorom nie jest to wcale trudne i na pewno każdy miłośnik gotowania poradzi sobie z tym zadaniem!

Pierożki gyoza są idealną przekąską w japońskim stylu. Wspaniale komponują się z sałatką goma wakame i pysznym lekko słodkim sosem na bazie soi. Spróbujcie sami.

Przepis na pierożki gyoza znajdziecie poniżej.

Drukuj

Pierożki gyoza

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 15 minuty
W sumie 1 godzina 15 minuty
Porcje 40
Autor Miss Berry

Składniki

Ciasto

  • 1 opakowanie ciasta na pierożki gyoza gyoza wrappers/skins

Nadzienie

  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 1/4 główki kapusty pekińskiej
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta białego pieprzu

Dodatkowo

  • szczypiorek
  • biały i czarny sezam
  • olej do smażenia np. ryżowy

Sos

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki oleju chili
  • 3 łyżki wody

Przepis

Farsz:

  • W misce wymieszać mięso wieprzowe i przyprawy: sól, cukier, biały pieprz, sos sojowy i olej sezamowy.
  • Kapustę pekińską posiekać, imbir obrać i pokroić na drobne kawałeczki wraz z czosnkiem, dodać do miski z mięsem.
  • Farsz bardzo dokładnie wymieszać i chwilę wyrobić ręką.

Lepienie pierogów

  • Korzystając z ciasta na pierogi gyoza, nakładać jedną czubatą łyżeczkę nadzienia na ciasto, następnie zwilżyć brzegi ciasta wodą i lepić zawijając brzegi (szczegóły na filmiku pod przepisem).
  • Przygotowane pierożki wyłożyć na bawełnianej ściereczce.

Smażenie i gotowanie

  • Na niedużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, a następnie wyłożyć na nią pierożki. Smażyć przez 3-4 minuty, do momentu w którym spód pierożków będzie lekko podsmażony i chrupiący.
  • Następnie dolać 50 ml gorącej wody i przykryć przezroczystą pokrywką i gotować do momentu kiedy woda całkowicie wyparuje, przez około 4-5 minut.
  • Gotowe pierożki wyłożyć na talerz i posypać posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Smacznego!

Przygotowanie sosu

  • W miseczce wymieszać do rozpuszczenia wszystkie składniki - sos sojowy, miód, ocet ryżowy, olej sezamowy, olej chili i wodę.

Filmik instruktażowy pokazujący jak lepić pierożki gyoza: