Przepis na wiosenną Sałatkę z fasolką szparagową, fasolką edamame, kozim serem i orzechami pinii. Bardzo przyjemne połączenie, idealne na wiosnę. W sałatce tej wykorzystałam niezbyt popularną fasolkę sojową – edamame, która jest często używana w kuchni chińskiej i bez problemu można znaleźć ją w Danii. Jeśli nie możecie jej nigdzie dostać – możecie ją pominąć lub zastąpić inną fasolą lub na przykład groszkiem.

Sałatka nie potrzebuje intensywnego dressingu – skrapiamy ją odrobiną oliwy z sokiem z cytryny. Ser kozi nadaje jej pełnego, intensywnego smaku. Spróbujcie sami 🙂

Przepis na Sałatkę z fasolką szparagową, kozim serem, edamame i orzechami pinii znajdziecie poniżej.

salatka-2

Drukuj

Sałatka z fasolką szparagową, kozim serem, edamame i orzechami pinii

Czas przygotowania 15 minuty
W sumie 15 minuty
Porcje 4
Kalorie 153kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 2 garści miksu wybranych sałat
  • 1/2 szklanki fasolki szparagowej
  • 1/3 szklanki ugotowanej fasolki edamame
  • 1/3 szklanki groszku cukrowego
  • 5 rzodkiewek
  • 80 g koziego sera
  • garść orzeszków pinii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny

Przepis

  • W misce wymieszać wybrane sałaty lub mix sałat.
  • Dodać fasolkę szparagową, ugotowaną fasolkę edamame oraz groszek cukrowy.
  • Rzodkiewki pokroić w cieniutkie plasterki, dodać do sałatki.
  • Ser kozi pokroić w nieduże plastry i również dodać do sałatki.
  • Przygotować cytrynowy dressing: sok wyciśnięty z połówki cytryny wymieszać z dwoma łyżkami oliwy z oliwek.
  • Do miski z sałatką dodać dressing i całość wymieszać.
  • Podając posypać orzeszkami pinii. Smacznego!

salatka-1 salatka-3