Świeże i pyszne połączenie. Lekko słodki zielony groszek w połączeniu ze słonymi, podsmażonymi plasterkami boczku, to coś co idealnie mi pasuje 🙂 Sałatka polana lekkim sosem na bazie octu winnego.

Sałatka z groszkiem i boczkiem

Drukuj

Sałatka z groszkiem i boczkiem

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 10 minuty
W sumie 20 minuty
Porcje 2
Kalorie 390kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 1/2 sałaty np. rzymskiej
  • 200 g groszku świeżego lub mrożonego
  • 100 g boczku w plasterkach
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu

Przepis

  • Sałatę umyć, porwać na kawałki i włożyć do miski.
  • Groszek ugotować i dodać do sałaty.
  • Boczek podsmażyć na chrupko na patelni bez tłuszczu przewracając w trakcie kilka razy. Dodać do sałatki.
  • Całość polać lekkim sosem z octu winnego: ocet wymieszać z oliwą z oliwek i miodem.
  • Smacznego!

Sałatka z groszkiem i boczkiem