Dzisiaj przepis na zdrową i pożywną sałatkę. Świeży szpinak i papryka w połączeniu z orientalną piersią z indyka i komosą ryżową. Mniam. Idealna jako lunch lub lekka kolacja.

Drukuj

Sałatka z Indykiem i Komosą Ryżową

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
W sumie 30 minuty
Porcje 2
Kalorie 421kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 150 g piersi z indyka
  • 1 łyżeczka oleju ryżowego
  • 4 garści szpinaku
  • 2 czerwone papryki
  • 50 g komosy ryżowej
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka sosu sojowego

Przepis

  • Komosę ryżową ugotować i odstawić do wystygnięcia.
  • Pierś z indyka pokroić na nieduże kawałki, obtoczyć w mieszance przypraw ze słodkiej papryki, curry i soli i usmażyć na nieprzywierającej patelni z 1 łyżeczką oleju ryżowego.
  • W misce wymieszać porwany na kawałki szpinak, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i ostudzoną komosę ryżową. Na górze ułożyć kawałki piersi z indyka. Całość polać 4 łyżkami oleju lnianego i 1 łyżką sosu sojowego.
  • Dla smaku można posypać świeżą kolendrą. Smacznego!

Sałatka z Indykiem i Komosą Ryżową