Dzisiaj publikuję przepis na bardzo smaczną sałatkę z rukolą, jabłkiem, awokado, borówkami i orzechami włoskimi. Słodkie jabłko i borówki idealnie komponuje się z kremowym awokado i intensywną rukolą, a orzechy włoskie dopełniają potrawę i dostarczają ważnych składników odżywczych.

Do sałatki tej idealnie pasuje również ser pleśniowy. Intensywny smak sera wspaniale wkomponuje się w lekko słodką całość. Jeśli Wasza dieta na niego pozwala, śmiało go dodajcie, bo wkomponuje się perfekcyjnie!

Jeśli nie wiecie w jaki sposób pokroić ładnie awokado i zrobić tzw. różę z awokado, obejrzyjcie filmik zamieszczony poniżej:

Przepis na Sałatkę z jabłkiem, awokado, borówkami i orzechami włoskimi znajdziecie poniżej.

Sałatka z jabłkiem, awokado, borówkami i orzechami włoskimi
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 2
 
Składniki
Sałatka
  • 2 garści rukoli
  • 1 awokado
  • 1 jabłko
  • 100 g borówek
  • 60 g orzechów włoskich
Sos winegret
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka cukru
Przygotowanie
  1. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, pokroić w plasterki, a następnie usunąć skórkę.
  2. Jabłko przekroić na pół, usunąć środek i pokroić w plastry.
  3. W miseczce wymieszać rukolę, pokrojone awokado, jabłko, borówki i pokruszone orzechy włoskie.
  4. Przygotować sos winegret: w szklance wymieszać oliwę z oliwek, ocet i cukier do rozpuszczenia.
  5. Sałatkę zalać sosem winegret i wymieszać. Smacznego!