Dzisiaj publikuję przepis na bardzo smaczną sałatkę z rukolą, jabłkiem, awokado, borówkami i orzechami włoskimi. Słodkie jabłko i borówki idealnie komponuje się z kremowym awokado i intensywną rukolą, a orzechy włoskie dopełniają potrawę i dostarczają ważnych składników odżywczych.

Do sałatki tej idealnie pasuje również ser pleśniowy. Intensywny smak sera wspaniale wkomponuje się w lekko słodką całość. Jeśli Wasza dieta na niego pozwala, śmiało go dodajcie, bo wkomponuje się perfekcyjnie!

Jeśli nie wiecie w jaki sposób pokroić ładnie awokado i zrobić tzw. różę z awokado, obejrzyjcie filmik zamieszczony poniżej:

Przepis na Sałatkę z jabłkiem, awokado, borówkami i orzechami włoskimi znajdziecie poniżej.

Drukuj

Sałatka z jabłkiem, awokado, borówkami i orzechami włoskimi

Czas przygotowania 15 minuty
W sumie 15 minuty
Porcje 2
Autor Miss Berry

Składniki

Sałatka

  • 2 garści rukoli
  • 1 awokado
  • 1 jabłko
  • 100 g borówek
  • 60 g orzechów włoskich

Sos winegret

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka cukru

Przepis

  • Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, pokroić w plasterki, a następnie usunąć skórkę.
  • Jabłko przekroić na pół, usunąć środek i pokroić w plastry.
  • W miseczce wymieszać rukolę, pokrojone awokado, jabłko, borówki i pokruszone orzechy włoskie.
  • Przygotować sos winegret: w szklance wymieszać oliwę z oliwek, ocet i cukier do rozpuszczenia.
  • Sałatkę zalać sosem winegret i wymieszać. Smacznego!