Przepis na bardzo prosty, klasyczny sernik z dodatkiem musu z mango. Spodem sernika są zmielone biszkopty wrocławskie z masłem. Sam sernik jest prosty w wykonaniu, możecie spokojnie użyć do niego twarogu sernikowego w wiaderku – ja do tego przepisu użyłam twarogu sernikowego Piątnicy, która ma najlepszy skład z wiaderkowych twarogów.

Sernik z musem z mango – przepis znajdziecie poniżej.


Sernik z musem z mango
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 12
 
Składniki
Spód
  • 2 opakowania biszkoptów wrocławskich
  • 75 g masła
Sernik
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 jajek
Mus z mango
  • 500 ml puree z mango
  • 1 łyżeczka żelatyny
Przygotowanie
Spód sernika
  1. Biszkopty zmiksować w blenderze.
  2. Masło rozpuścić w rondelku i dokładnie wymieszać ze zmiksowanymi biszkoptami - powinno to przypominać mokry piasek.
  3. Spód formy do ciasta o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Biszkopty z rozpuszczonym masłem przesypać do formy do ciasta, równomiernie rozprowadzić i ugnieść palcami formując spód sernika.
  5. Piec w 180 stopniach przez około 15 minut, studzić na kratce.
Sernik
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. W misie miksera planetarnego wymieszać twaróg sernikowy z cukrem.
  3. Dodawać jajka, jedno po drugim i mieszać tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzać niepotrzebnie masy.
  4. Masę sernikową przelać na wcześniej przygotowany spód sernika.
  5. Piec w 160 stopniach przez około 1,5 godziny.
  6. Przez pierwsze 30 minut, studzić w zamkniętym piekarniku, a następnie uchylić drzwiczki i czekać do całkowitego ostudzenia. Nie wyciągać sernika z formy.
Galaretka z mango
  1. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody.
  2. Puree z mango przelać do rondelka i podgrzać.
  3. Zdjąć z ognia tuż przez zagotowaniem, dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
  4. Chwilkę ostudzić, a następnie wylać na wierzch sernika (który cały czas znajduje się w formie do pieczenia). Rozprowadzić równomiernie łyżką.
  5. Wstawić do lodówki na całą noc.
  6. Przed wyciągnięciem z formy obkroić boki sernika nożem, aby łatwiej odczepił się od boków formy po pieczenia. Smacznego!

Podoba Ci się ten przepis?

Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!