Przepis na bardzo prosty, klasyczny sernik z dodatkiem musu z mango. Spodem sernika są zmielone biszkopty wrocławskie z masłem. Sam sernik jest prosty w wykonaniu, możecie spokojnie użyć do niego twarogu sernikowego w wiaderku – ja do tego przepisu użyłam twarogu sernikowego Piątnicy, która ma najlepszy skład z wiaderkowych twarogów.
Sernik z musem z mango – przepis znajdziecie poniżej.
Sernik z musem z mango
Author: Miss Berry
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
W sumie:
Porcje: 12
Składniki
Spód
- 2 opakowania biszkoptów wrocławskich
- 75 g masła
Sernik
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 1,5 szklanki cukru
- 6 jajek
Mus z mango
- 500 ml puree z mango
- 1 łyżeczka żelatyny
Przygotowanie
Spód sernika
- Biszkopty zmiksować w blenderze.
- Masło rozpuścić w rondelku i dokładnie wymieszać ze zmiksowanymi biszkoptami - powinno to przypominać mokry piasek.
- Spód formy do ciasta o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Biszkopty z rozpuszczonym masłem przesypać do formy do ciasta, równomiernie rozprowadzić i ugnieść palcami formując spód sernika.
- Piec w 180 stopniach przez około 15 minut, studzić na kratce.
Sernik
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W misie miksera planetarnego wymieszać twaróg sernikowy z cukrem.
- Dodawać jajka, jedno po drugim i mieszać tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzać niepotrzebnie masy.
- Masę sernikową przelać na wcześniej przygotowany spód sernika.
- Piec w 160 stopniach przez około 1,5 godziny.
- Przez pierwsze 30 minut, studzić w zamkniętym piekarniku, a następnie uchylić drzwiczki i czekać do całkowitego ostudzenia. Nie wyciągać sernika z formy.
Galaretka z mango
- Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody.
- Puree z mango przelać do rondelka i podgrzać.
- Zdjąć z ognia tuż przez zagotowaniem, dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
- Chwilkę ostudzić, a następnie wylać na wierzch sernika (który cały czas znajduje się w formie do pieczenia). Rozprowadzić równomiernie łyżką.
- Wstawić do lodówki na całą noc.
- Przed wyciągnięciem z formy obkroić boki sernika nożem, aby łatwiej odczepił się od boków formy po pieczenia. Smacznego!

