Mamy jeszcze trochę czasu na rabarbar. Pokusiłam się więc o przyrządzenie czegoś na słodko – paleo tarty z rabarbarem i malinami. Spód tarty został przyrządzony bez mąki i cukru. Użyłam do tego zmielonych migdałów, wiórków kokosowych, jajek i oleju kokosowego. Nadzienie to ugotowany rabarbar z malinami. Całość połączona żelatyną, twardnieje w lodówce – najlepiej więc tartę przygotować wieczorem i zostawić na całą noc do stężenia.

Przepis na Tartę z rabarbarem i malinami znajdziecie poniżej.

Tarta z rabarbarem i malinami paleo

Drukuj

Tarta z rabarbarem i malinami paleo

Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 35 minuty
W sumie 55 minuty
Porcje 12
Kalorie 158kcal
Autor Miss Berry

Składniki

Spód tarty

  • 200 g migdałów
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Nadzienie

  • 300 g rabarbaru
  • 250 g malin
  • 1/2 łyżeczki stewii lub słodzika/ksylitolu/miodu
  • 3 listki żelatyny

Przepis

Przygotować spód tarty

  • Migdały i wiórki kokosowe wsypać do blendera i zmiksować na drobny proszek.
  • Przełożyć do miski i dodać roztrzepane jajka oraz łyżkę roztopionego oleju kokosowego.
  • Dobrze wymieszać i wyrobić ciasto do połączenia.
  • Formę na tartę (najlepiej z wysuwanym dnem) wyłożyć ciastem i dokładnie docisnąć palcami.
  • Piec w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Wystudzić.

Przygotować nadzienie

  • Rabarbar pokroić na kawałki i włożyć do garnka. Zalać 1/2 szklanki wody i gotować około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Następnie dodać maliny i gotować kolejne 5 minut. Dosłodzić do smaku ekstraktem ze stewi lub wybranym słodzikiem. Zdjąć z ognia.
  • Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie odsączyć i dodać do lekko przestudzonego garnka z rabarbarem i malinami. Porządnie wymieszać do połączenia.
  • Nadzienie rabarbarowo-malinowe wylać na przestudzony spód do tarty.
  • Włożyć do lodówki na około 10 godzin, najlepiej na całą noc. Smacznego!

Tarta z rabarbarem i malinami paleo Tarta z rabarbarem i malinami paleo Tarta z rabarbarem i malinami paleo

Podoba Ci się ten przepis?

Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!