Tajska zupa Tom Yum Goong to jedna z najbardziej znanych azjatyckich dań. Ludzie w restauracjach na całym świecie jedzą ją w różnego rodzaju wersjach. Sama przygotowuję kilka różnych wersji tej zupy, jednak tym razem postanowiłam sięgnąć do źródła i przygotować autentyczną wersję tego krewetkowego tajskiego przysmaku. Podstawowe, trudno dostępne w Polsce składniki stanowią esencję zupy Tom Yum. Ciężko czymkolwiek zastąpić trawę cytrynową i galangal, więc przygotowywanie oryginalnej wersji bez tych składników raczej nie ma sensu.
Jeśli macie w pobliżu sklep z azjatyckimi składnikami, zerknijcie koniecznie na ten przepis.
Przepis na tajską krewetkową zupę Tom Yum Goong znajdziecie poniżej.
Tom Yum Goong
Porcje 6
Kalorie 181kcal
Składniki
- 2,5 litra bulionu z krewetek lub kurczaka
- 3 łodygi trawy cytrynowej
- 5 plasterków imbiru
- 8 plasterków galangalu
- 4 liście tajskiej bazylii
- 10 liści kaffiru
- 2 papryczki chili
- 1/2 limonki
- 1-2 łyżeczki pasty chili
- 2 szklanki pieczarek
- 5 łyżek sosu rybnego
- 3 łyżki zwykłego mleka
- 3 łyżeczki cukru
- 2 garści krewetek black tiger obranych, z ogonkami
Przepis
- Bulion przelać do średniej wielkości garnka.
- Trawę cytrynową rozgnieść tępą stroną noża i pokroić na 3 części. Imbir i galangal pokroić na plasterki. Do bulionu dodać trawę cytrynową, imbir, galangal, tajską bazylię, liście kaffiru, chili oraz limonkę.
- Pieczarki pokroić na plasterki i dodać do zupy.
- Zupę doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 30 minut.
- Doprawić sosem rybnym, łyżeczką pasty chili i cukrem.
- Dodać surowe lub ugotowane krewetki black tiger i gotować przez kolejne 4-5 minut dla krewetek surowych i 1-2 minut dla ugotowanych.
- Zupę z reguły podaje się ze wszystkimi dodatkami, ale nie je się trawy cytrynowej, imbiru, galangalu, chili ani liści. Można również wywar odcedzić. Smacznego!
Ach, wygląda doskonale!
Dostanę gdzieś przepis na bulion z krewetek ??;)