Kolejny przepis na absolutnie przepyszne azjatyckie danie! Wołowina w sosie pieprzowym pod chińsku. Delikatne plasterki wołowiny w sosie pieprzowym na bazie sosu sojowego i ostrygowego, smażone z papryką oraz cebulą. Jedno z moich ulubionych, koniecznie spróbujcie 🙂 Oprócz tego, że danie jest przepyszne, to jeszcze nie zawiera zbyt wielu kalorii.

Przepis na Wołowinę w sosie pieprzowym po chińsku znajdziecie poniżej.

Wołowina w sosie pieprzowym po chińsku

Drukuj

Wołowina w sosie pieprzowym po chińsku

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 10 minuty
W sumie 25 minuty
Porcje 3
Kalorie 193kcal
Autor Miss Berry

Składniki

Marynata do wołowiny

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Reszta składników

  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 400 g wołowiny np. z udźca
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 szczypiorku

Przepis

Przygotować marynatę do wołowiny

  • Sos sojowy zmieszać w miseczce z sosem ostrygowym, octem ryżowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Dobrze wymieszać.

Przygotować potrawę

  • Wołowinę pokroić w cienkie paseczki poprzecznie do włókien mięsa.
  • Włożyć do miseczki, zalać marynatą i bardzo dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut.
  • W międzyczasie paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, ząbek czosnku i szczypiorek posiekać.
  • W woku dobrze rozgrzać olej ryżowy i dodać zamarynowaną wołowinę. Smażyć do momentu, aż zbrązowieje, a następnie przełożyć do miski.
  • Do woka dodać pozostałe pokrojone składniki - cebulę, paprykę, czosnek, szczypiorek i smażyć ciągle mieszając przez ok. 2-3 minuty.
  • Następnie dodać z powrotem mięso i smażyć kolejne 2 minuty często mieszając.
  • Można dolać odrobinę więcej sosu sojowego do smaku.
  • Podawać z ryżem basmati. Smacznego!

Wołowina w sosie pieprzowym po chińsku

Polecane patelnie typu wok