Klasyczna wołowina z brokułami z sosem na bazie sosu sojowego i hoisin to bardzo proste danie i pomysł na szybki obiad w stylu azjatyckim. Wołowina podsmażana jest na tyle krótko, aby wciąż była delikatna w środku. Zblanszowane brokły są jędrne i chrupiące. Wszystko podane z lekko słodkim sosem na bazie sosu sojowego, sosu hoisin i wina Shaoxing. Jeśli nie macie dostępu do wina Shaoxing, spokojnie można je pominąć.

Danie podajemy z ryżem i posypujemy sezamem oraz szczypiorkiem. Taki obiad możemy spokojnie przygotować w około 20-30 minut.

Wołowina z brokułami po chińsku – przepis znajdziecie poniżej.

Drukuj

Wołowina z brokułami po chińsku

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
W sumie 30 minuty
Porcje 3
Autor Miss Berry

Składniki

  • 1 brokuł
  • 300 g wołowiny np. antrykot
  • czarny pieprz
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju

Sos

  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 2 łyżki wina Shaoxing
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju

Przepis

  • Wołowinę pokroić w paski, posypać czarnym pieprzem, oprószyć 1 łyżką skrobi ziemniaczanej, a następnie przełożyć do miski.
  • Do miski z wołowiną wlać 2 łyżki sosu sojowego i dobrze wymieszać.
  • Włożyć do lodówki i wyjąć dopiero przed smażeniem.
  • Brokuła pokroić w różyczki.
  • Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

Przygotować sos:

  • W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, dodać skrobię ziemniaczaną i podsmażać na małym ogniu ciągle mieszając, do momentu gdy nie będzie grudek.
  • Następnie dodać bulion drobiowy, sos sojowy, sos hoisin, wino shaoxing i gotować mieszająć do momentu, gdy sos zgęstnieje.

Przygotować brokuły

  • Zblanszować brokuły w woku: do woka wlać 1 szklankę wody, zagotować i wrzucić pokrojone brokuły.
  • Gotować ciągle mieszając do momentu, gdy brokuły będą mocno zielone i wciąż chrupiące.
  • Brokuły przełożyć do osobnej miski, wylać wodę z woka.

Przygotować danie

  • W woku rozgrzać olej i podsmażyć wołowinę na dużym ogniu, tak aby wierzch był lekko brązowy, a wnętrze wciąż różowe. Nie powinno to trwać więcej niż 2-3 minuty.
  • Do woka dodać zblanszowane brokuły, czosnek i przygotowany wcześniej sos.
  • Podsmażać do zagotowania sosu, a następnie wyłączyć ogień i zacząć nakładać porcje na talerze.
  • Serwować z ryżem, przed podaniem posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Podoba Ci się ten przepis?

Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!