Wołowinę pokroić w paski, posypać czarnym pieprzem, oprószyć 1 łyżką skrobi ziemniaczanej, a następnie przełożyć do miski.
Do miski z wołowiną wlać 2 łyżki sosu sojowego i dobrze wymieszać.
Włożyć do lodówki i wyjąć dopiero przed smażeniem.
Brokuła pokroić w różyczki.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Przygotować sos:
W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, dodać skrobię ziemniaczaną i podsmażać na małym ogniu ciągle mieszając, do momentu gdy nie będzie grudek.
Następnie dodać bulion drobiowy, sos sojowy, sos hoisin, wino shaoxing i gotować mieszająć do momentu, gdy sos zgęstnieje.
Przygotować brokuły
Zblanszować brokuły w woku: do woka wlać 1 szklankę wody, zagotować i wrzucić pokrojone brokuły.
Gotować ciągle mieszając do momentu, gdy brokuły będą mocno zielone i wciąż chrupiące.
Brokuły przełożyć do osobnej miski, wylać wodę z woka.
Przygotować danie
W woku rozgrzać olej i podsmażyć wołowinę na dużym ogniu, tak aby wierzch był lekko brązowy, a wnętrze wciąż różowe. Nie powinno to trwać więcej niż 2-3 minuty.
Do woka dodać zblanszowane brokuły, czosnek i przygotowany wcześniej sos.
Podsmażać do zagotowania sosu, a następnie wyłączyć ogień i zacząć nakładać porcje na talerze.
Serwować z ryżem, przed podaniem posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!