Cofnij
Drukuj

Pierożki z kurczakiem i tajską bazylią

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 10 minuty
W sumie 1 godzina 10 minuty
Porcje 2 (24 pierożki)
Autor Miss Berry

Składniki

  • wonton wrappers gotowe ciasto na pierożki
  • 400 g filetu z ud kurczaka lub piersi z kurczaka
  • 1 marchewka około 100 g
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 35 g sosu rybnego
  • 15 g cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g soli
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 3 łodygi tajskiej bazylii
  • 1 łodyga mięty
  • 2 łyżki oleju np. ryżowego

Przepis

  • Filety z ud kurczaka zmielić w maszynce.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Szczypiorek posiekać.
  • Imbir obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę.
  • W małym rondelku rozgrzać sos rybny z cukrem i mieszać do rozpuszczenia.
  • Zagotować i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać i zdjąć z ognia.
  • W dużej misce wymieszać mięso z kurczaka ze startą marchewką, imbirem, szczypiorkiem. Dodać sos z rondelka, 5 g soli (ok. pół łyżeczki) i 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej.
  • Dokładnie wymieszać do osiągnięcia zbitej, lekko lepkiej konsystencji.
  • Tajską bazylię i miętę posiekać, a następnie dodać do farszu.
  • Ulepić pierożki używając gotowego ciasta na pierożki w wybrany sposób (pod przepisem znajdziecie kilka filmików dla inspiracji). Aby ciasto lepiej się lepiło można lekko zmoczyć je wodą.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i ułożyć pierożki na patelni.
  • Dodać 2 łyżki wody i przykryć pokrywką.
  • Smażyć na średnim ogniu przez około 6-8 minut do momentu gdy woda całkowicie wyparuje.
  • Pierożki podawać z sosem sojowym i olejem chili, posypać sezamem i szczypiorkiem. Smacznego!