Filety z ud kurczaka zmielić w maszynce.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Szczypiorek posiekać.
Imbir obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę.
W małym rondelku rozgrzać sos rybny z cukrem i mieszać do rozpuszczenia.
Zagotować i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać i zdjąć z ognia.
W dużej misce wymieszać mięso z kurczaka ze startą marchewką, imbirem, szczypiorkiem. Dodać sos z rondelka, 5 g soli (ok. pół łyżeczki) i 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej.
Dokładnie wymieszać do osiągnięcia zbitej, lekko lepkiej konsystencji.
Tajską bazylię i miętę posiekać, a następnie dodać do farszu.
Ulepić pierożki używając gotowego ciasta na pierożki w wybrany sposób (pod przepisem znajdziecie kilka filmików dla inspiracji). Aby ciasto lepiej się lepiło można lekko zmoczyć je wodą.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i ułożyć pierożki na patelni.
Dodać 2 łyżki wody i przykryć pokrywką.
Smażyć na średnim ogniu przez około 6-8 minut do momentu gdy woda całkowicie wyparuje.
Pierożki podawać z sosem sojowym i olejem chili, posypać sezamem i szczypiorkiem. Smacznego!