Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Chleb orkiszowy
Czas przygotowania
1
godzina
godzina
15
minuty
minuty
Czas gotowania
40
minuty
minuty
W sumie
1
godzina
godzina
55
minuty
minuty
Porcje
1
Autor
Miss Berry
Składniki
na jeden bochenek
400
g
mąki orkiszowej
4
g
suchych drożdży
1,5
łyżeczki soli
1
łyżka oliwy z oliwek
1
łyżeczka miodu
300
ml
ciepłej wody
Przepis
Wymieszać mąkę orkiszową, suche drożdże, sól w misce.
Dodać oliwę, miód i ciepłą wodę, dobrze wyrobić ciasto przez około 5-10 minut.
Ciasto będzie i powinno być klejące.
Formę keksówkę o wymiarach 21 x 10 cm wysmarować masłem i wysypać otrębami, a następnie wypełnić ciastem na chleb.
Pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia przez około 1-1,5 godziny.
Przed pieczeniem wierzch chleba posmarować mlekiem i posypać sezamem lub innymi ziarnami.
Piec przez około 40-45 minut w temperaturze 200 stopni, aż chleb wyjęty z keksówki postukany od dołu będzie wydawał głuchy odgłos. Smacznego!
Notatki
Oryginalny przepis: mojewypieki.com