Cofnij
Drukuj

Chleb orkiszowy

Czas przygotowania 1 godzina 15 minuty
Czas gotowania 40 minuty
W sumie 1 godzina 55 minuty
Porcje 1
Autor Miss Berry

Składniki

na jeden bochenek

  • 400 g mąki orkiszowej
  • 4 g suchych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 300 ml ciepłej wody

Przepis

  • Wymieszać mąkę orkiszową, suche drożdże, sól w misce.
  • Dodać oliwę, miód i ciepłą wodę, dobrze wyrobić ciasto przez około 5-10 minut.
  • Ciasto będzie i powinno być klejące.
  • Formę keksówkę o wymiarach 21 x 10 cm wysmarować masłem i wysypać otrębami, a następnie wypełnić ciastem na chleb.
  • Pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia przez około 1-1,5 godziny.
  • Przed pieczeniem wierzch chleba posmarować mlekiem i posypać sezamem lub innymi ziarnami.
  • Piec przez około 40-45 minut w temperaturze 200 stopni, aż chleb wyjęty z keksówki postukany od dołu będzie wydawał głuchy odgłos. Smacznego!

Notatki

Oryginalny przepis: mojewypieki.com