Jarmuż został wykorzystany nie tylko do przepysznej Sałatki z burakami, ale także do tej zupy. Prosta wariacja zupy curry z dodatkiem piersi z kurczaka, jarmużu i papryki.

Przepis na Zupę curry z kurczakiem, jarmużem i papryką.

Zupa curry z jarmużem

Drukuj

Zupa curry z kurczakiem, jarmużem i papryką

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
W sumie 1 godzina
Porcje 6
Kalorie 204kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 1,5 litra bulionu
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 2 duże liście jarmużu
  • 4 cm kawałek imbiru
  • 2 ziarna kardamonu
  • 3 łyżki żółtej pasty curry lub zgodnie instrukcją na opakowaniu
  • 1 mała papryczka chili
  • sok z połowy limonki
  • świeża kolendra
  • sól pieprz do smaku

Przepis

  • Bulion zagotować i dodać żółtą pastę curry, kardamon, papryczkę chili, sok z limonki oraz imbir obrany i pokrojony w cienkie plasterki.
  • Gotować pod przykryciem przez około 15 minut.
  • Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w kostkę, dodać do bulionu.
  • Liście jarmużu pokroić na mniejsze kawałki pozbywając się twardej łodygi.
  • Zupę gotować około 20 minut, dodać mleko kokosowe i gotować kolejne 10 minut.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Podawać zalewając liście jarmużu i posypując świeżą kolendrą. Smacznego!

Zupa curry z jarmużem