Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy. Szczególnie Zupę Grzybową. Zazwyczaj więc cały garnek znika w jeden dzień 🙂 Ciężko jest się oprzeć by nie wziąć kolejnej rozgrzewającej porcji tej pysznej zupki.

Niestety w tym momencie nie mam dostępu do świeżych grzybów. W Danii, a przynajmniej w Kopenhadze, ciężko jest dostać prawdziwe grzyby. Sprzedają tutaj tylko suszone mieszanki, a świeże można spotkać tylko pieczarki importowane z Polski 😉

Przepis na Zupę z Suszonych Grzybów poniżej.

Drukuj

Zupa Grzybowa

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 50 minuty
W sumie 1 godzina
Porcje 6
Kalorie 47kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 300 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 40 g suszonych grzybów np. prawdziwków
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 ziemniak
  • 1,5 litra wody lub bulionu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól pieprz
  • natka pietruszki

Przepis

  • Pieczarki pokroić w plasterki.
  • W średniej wielkości garnku rozgrzać masło i lekko podsmażyć pieczarki. Zalać wodą lub bulionem. Dodać suszone grzyby.
  • Marchewki, pietruszki i ziemniaka obrać i pokroić w plasterki, dodać do garnka.
  • Zupę doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  • Zahartować śmietanę – w szklance wymieszać 3 łyżki śmietany z 2 łyżkami zupy i całość dodać do garnka. Gotować kolejne 10 minut.
  • Doprawić solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki. Smacznego!

Zupa Grzybowa