Pistacje obrać ze skorupek i w miarę możliwości usunąć zewnętrzną brązową skórkę.
Pistacje przełożyć do kielicha blendera i dodać 500 ml śmietanki. Zmiksować na gładką masę.
Jeśli śmietanka jest prosto wyciągnięta z lodówki może się zdarzyć, że śmietanka się ubije w mikserze i nie będzie można łatwo zmiksować pasty. W takim wypadku, należy masę przełożyć do rondelka, lekko podgrzać i ponownie zmiksować w blenderze.
W międzyczasie w osobnej miseczce rozpuścić żelatynę w 3 łyżkach wody.
Pistacjową śmietankę z blendera przelać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania.
Następnie ściągnąć z ognia, przemieszać, dodać rozpuszczoną żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać.
Przelać do 4 filiżanek i odstawić do osiągnięcia temperatury pokojowej.
Po tym czasie włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Po wyciągnięciu z lodówki filiżanki włożyć na około 30 sekund do gorącej wody, aby łatwiej wyciągnąć panna cottę.
Deser przełożyć na talerzyki. I posypać posiekanymi pistacjami, można też polać białą czekoladą. Smacznego!