Cofnij
Drukuj

Pistacjowa panna cotta

Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 6 godziny
W sumie 6 godziny 20 minuty
Porcje 4
Autor Miss Berry

Składniki

  • 60 g pistacji obranych ze skorupek, niesolonych
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 60 g cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny około 6-7g
  • garść obranych pistacji

Przepis

  • Pistacje obrać ze skorupek i w miarę możliwości usunąć zewnętrzną brązową skórkę.
  • Pistacje przełożyć do kielicha blendera i dodać 500 ml śmietanki. Zmiksować na gładką masę.
  • Jeśli śmietanka jest prosto wyciągnięta z lodówki może się zdarzyć, że śmietanka się ubije w mikserze i nie będzie można łatwo zmiksować pasty. W takim wypadku, należy masę przełożyć do rondelka, lekko podgrzać i ponownie zmiksować w blenderze.
  • W międzyczasie w osobnej miseczce rozpuścić żelatynę w 3 łyżkach wody.
  • Pistacjową śmietankę z blendera przelać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania.
  • Następnie ściągnąć z ognia, przemieszać, dodać rozpuszczoną żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać.
  • Przelać do 4 filiżanek i odstawić do osiągnięcia temperatury pokojowej.
  • Po tym czasie włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin.
  • Po wyciągnięciu z lodówki filiżanki włożyć na około 30 sekund do gorącej wody, aby łatwiej wyciągnąć panna cottę.
  • Deser przełożyć na talerzyki. I posypać posiekanymi pistacjami, można też polać białą czekoladą. Smacznego!