Dzisiaj na blogu gości pistacjowa panna cotta. Niedawno wróciliśmy z wakacji na Sycylii, która jest pistacjowym rajem. Mieliśmy szansę spróbować tam najlepszych pistacjowych lodów jakie do tej pory jadłam, a także steku z tuńczyka w pistacjach. Wszystkie te pomysły na pewno wypróbuję i podzielę się moimi odkryciami. Dzisiaj jednak, prezentuję przepis na pistacjową panna cottę inspirowaną sycylijskimi lodami pistacjowymi.

Do przyrządzenia pistacjowej panna cotty nie potrzebujecie żadnych wyszukanych składników. Możecie użyć specjalnej gotowej pasty pistacjowej, ale poradzicie sobie również bez, jeśli macie blender. W przepisie wrzucam pistacje do blendera wraz ze śmietanką i miksuję do otrzymania kremu. Pistacjowa panna cotta jest delikatna, smak pistacji jest wyczuwalny, ale nie dominuje. Polecam wykończenie deseru pokruszonymi kawałkami pistacji, a jeśli macie ochotę na dodatkową odrobinę słodyczy – polanie płynną białą czekoladą 🙂

Pistacjowa Panna cotta – przepis znajdziecie poniżej.

Pistacjowa panna cotta

Pistacjowa panna cotta
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 4
 
Składniki
  • 60 g pistacji (obranych ze skorupek, niesolonych)
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 60 g cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny (około 6-7g)
  • garść obranych pistacji
Przygotowanie
  1. Pistacje obrać ze skorupek i w miarę możliwości usunąć zewnętrzną brązową skórkę.
  2. Pistacje przełożyć do kielicha blendera i dodać 500 ml śmietanki. Zmiksować na gładką masę.
  3. Jeśli śmietanka jest prosto wyciągnięta z lodówki może się zdarzyć, że śmietanka się ubije w mikserze i nie będzie można łatwo zmiksować pasty. W takim wypadku, należy masę przełożyć do rondelka, lekko podgrzać i ponownie zmiksować w blenderze.
  4. W międzyczasie w osobnej miseczce rozpuścić żelatynę w 3 łyżkach wody.
  5. Pistacjową śmietankę z blendera przelać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania.
  6. Następnie ściągnąć z ognia, przemieszać, dodać rozpuszczoną żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać.
  7. Przelać do 4 filiżanek i odstawić do osiągnięcia temperatury pokojowej.
  8. Po tym czasie włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin.
  9. Po wyciągnięciu z lodówki filiżanki włożyć na około 30 sekund do gorącej wody, aby łatwiej wyciągnąć panna cottę.
  10. Deser przełożyć na talerzyki. I posypać posiekanymi pistacjami, można też polać białą czekoladą. Smacznego!

Pistacjowa panna cotta

Pistacjowa panna cotta

Podoba Ci się ten przepis?

Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!