Dzisiaj na blogu gości pistacjowa panna cotta. Niedawno wróciliśmy z wakacji na Sycylii, która jest pistacjowym rajem. Mieliśmy szansę spróbować tam najlepszych pistacjowych lodów jakie do tej pory jadłam, a także steku z tuńczyka w pistacjach. Wszystkie te pomysły na pewno wypróbuję i podzielę się moimi odkryciami. Dzisiaj jednak, prezentuję przepis na pistacjową panna cottę inspirowaną sycylijskimi lodami pistacjowymi.

Do przyrządzenia pistacjowej panna cotty nie potrzebujecie żadnych wyszukanych składników. Możecie użyć specjalnej gotowej pasty pistacjowej, ale poradzicie sobie również bez, jeśli macie blender. W przepisie wrzucam pistacje do blendera wraz ze śmietanką i miksuję do otrzymania kremu. Pistacjowa panna cotta jest delikatna, smak pistacji jest wyczuwalny, ale nie dominuje. Polecam wykończenie deseru pokruszonymi kawałkami pistacji, a jeśli macie ochotę na dodatkową odrobinę słodyczy – polanie płynną białą czekoladą 🙂

Pistacjowa Panna cotta – przepis znajdziecie poniżej.

Pistacjowa panna cotta

Pistacjowa panna cotta
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 4
 
Składniki
  • 60 g pistacji (obranych ze skorupek, niesolonych) lub 60 g pasty pistacjowej
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 60 g cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny (około 6-7g)
  • garść obranych pistacji
  • biała czekolada (opcjonalnie)
Przygotowanie
  1. Pistacje obrać ze skorupek i w miarę możliwości usunąć zewnętrzną brązową skórkę.
  2. Śmietankę kremówkę wlać do rondelka i doprowadzić do zagotowania. Dodać obrane pistacje i zmiksować na gładką masę w blenderze. Jeśli używamy gotowej pasty pistacjowej, po prostu wymieszać ją ze śmietanką. Śmietankę pistacjową przelać do miski.
  3. W osobnym naczyniu rozpuścić żelatynę w 3 łyżkach wody.
  4. Rozpuszczoną żelatynę dodać do miski z pistacjową śmietanką i bardzo dokładnie wymieszać.
  5. Przelać do 4 filiżanek lub silikonowej formy na desery i odstawić do osiągnięcia temperatury pokojowej.
  6. Po tym czasie włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin.
  7. Po wyciągnięciu z lodówki filiżanki włożyć na około 30 sekund do gorącej wody, aby łatwiej wyciągnąć panna cottę.
  8. Deser przełożyć na talerzyki. Posypać posiekanymi pistacjami, można też polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Smacznego!

Pistacjowa panna cotta

Pistacjowa panna cotta

Podoba Ci się ten przepis?

Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!