Makaron ryżowy gotować we wrzącej wodzie przez 4 minuty. Odcedzić i odstawić na bok.
Czerwoną paprykę, ogórek i marchewkę pokroić na cieniutkie paseczki.
Przygotować kiełki fasoli mung, świeżą kolendrę i miętę.
Zawijać sajgonki jedną po drugiej wykonując następujące kroki:
Papier ryżowy namoczyć w odrobinie zimnej wody na płaskim talerzu przez około 5-10 sekund aż lekko zmięknie.
Następnie przełożyć papier na suchy talerz i na nim zwijać sajgonkę - na środku papieru ułożyć odrobinę makaronu ryżowego, pasków papryki, ogórka, marchewki, kiełki fasoli mung, posiekaną kolendrę i miętę.
Najpierw zawinąć boki papieru do środka, a następnie zwinąć sajgonkę jak rolkę.
Odstawić na talerz i powtórzyć z resztą papieru ryżowego.
Podawać z sosem orzechowo-imbirowym. Smacznego!